U trendu

Britanija: Trazioce azila maltretiraju čuvari

LONDON – Tražioce azila maltretiraju čuvari kojima je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova dozvolilo da ostanu na dužnosti uprkos tome što nisu imali „sertifikat“ za bezbednu i dozvoljenu upotrebu tehnike sputavanja, navodi se u dokumentima jednog od najkontroverznijih imigracionih centara u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci kažu da je odeljenje prošle godine ugrozilo živote time što je rasporedilo osoblje za pritvor čija je obuka za bezbednu upotrebu sile istekla, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, u 180 dokumenata, koje su novinari „Observer“ i „Liberti Investigates“ pribavili putem zakona o slobodi informacija, otkrivaju očaj onih koji se nalaze u imigracionom centru „Bruk Haus“.

Dokumenti uključuju pisane izveštaje policajaca, zapisnike vođene tokom nadzornih sastanaka i žalbe koje su podneli pritvorenici i osoblje, a takođe nude redak uvid u navode o prekomernoj primeni sile od strane osoblja.

Navodi se da je između jula i decembra prošle godine, „Bruk Haus“ bila vladina baza za operaciju „Esparto“, odnosno za raspored od 22 leta koji su pod opcijom deportacije koja je omogućila Velika Britanija slali ljude u prvu zemlju Evropske unije u koju su ušli.

Takođe se veruje da su mnogi zatočenici preživeli torturu i trgovinu ljudima.

Policajci su koristili silu, uključujući tehnike koje namerno izazivaju patnju da bi se povinovali.

U periodu od avgusta do decembra bilo je 14 pokušaja pritvorenika da okončaju život.

Jedna osoba koja je preživela torturu tvrdi da je pokušala samoubistvo u pritvoru, a „Bruk Haus“ je opisala kao svoju „najgoru noćnu moru“.

„Mislio sam da će, ako se ja ubijem, oni naučiti lekciju, slušaće i neće se ponašati prema drugima kao prema nama“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.