U trendu

Britanska policija pomera fokus sa terorizma na Rusiju, Kinu i Iran

LONDON – Šef odeljenja britanske policije za borbu protiv terorizma Met Džuks izjavio je danas da se pripadnici te jedinice sve više suočavaju sa pretnjama neprijateljskih država kao što su Rusija, Kina i Iran, u vreme kada se fokus premešta sa islamskih ekstremista.

On je ocenio da je došlo do promene fokusa, jer strane zemlje pokušavaju da korumpiraju ili zastraše ljude, kao i da su umešane u zavere za ubistva i otmice u Britaniji, navodi Rojters.

„Zahtev da da igramo ulogu organa za sprovođenje zakona u suprotstavljanju pretnjama neprijateljskih država je bez presedana“, rekao je Džuks.

On je naveo da su istrage koje uključuju pretnje od neke strane države učetvorostručene u poslednje dve godine, kao da je Iran izveo najmanje 15 pokušaja da otme ili čak ubije britanske državljane ili pojedince s prebivalištem u Britaniji, koje Teheran, kako je naveo, smatra pretnjom.

Džuks je podsetio da britanska policija ispituje navode da je Kina prošle godine „upravljala policijskim stanicama“ u većim gradovima širom sveta, uključujući Njujork, dok su kineske vlasti odbacile takve optužbe.

Britanija je okrivila Rusiju za napad nervnim agensom 2018. čije su mete bili bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija u Solsberiju, u južnoj Engleskoj, što je Moskva negirala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.