U trendu

Britanska premijerka stigla u Brisel uoči samita o sporazuma o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej stigla je večeras u Brisel gde se sastala s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, uoči samita lidera Evropske unije (EU) na kojem treba da bude ratifikovan nacrt sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Uniji (Bregzit).

Premijerka i Junker nisu dali izjave pre sastanka, ali je otvoren put ka usvajanju sporazuma o Bregzitu i političke deklaracije o budućim odnosima Londona i Brisela.

Put ka usvajanju nacrta sporazuma otvoren je danas pošto su se London i Madrid dogovorili o Gibraltaru što je predstavljalo poslednju prepreku.

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je ranije danas u Madridu da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru i da će glasati za nacrt sporazuma o Bregzitu.

Britanska vlada saopštila je sa svoje strane da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtev Španije koja je ranije pretila blokadom sporazuma o Bregzitu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

U Briselu će sutra biti održan samit lidera EU na kojem treba da bude potpisan nacrt sporazuma o Bregzitu koji je uključivao i pitanje Gibraltara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar