U trendu

Britanski milijarder svedočio u vezi s istragom protiv Netanjahua

Izraelska polcija ispitivala je još jednog milijardera u okviru istrage o korupciji protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, javili su danas izraelski mediji.

Britanski milijarder Šlomo Zabludovic svedočio je protekle nedelje o navodnim poklonima koje je dao Netanjahuu i njegovoj supruzi Sari, javio je izraelski TV Kanal dva.

Zabludovic koji je bio u poseti Izraelu zamoljen je da svedoči o poklonima koje je navodno dao dok je Netanjahu bio premijer i ministar finansija, piše izraelski list Harec.

Taj britanski biznismen, koji je partner izraelske aviokompanije EL AL i ima druge poslovne interese u Izraelu, živi u Londonu.

On je za TV Kanal dva rekao da je od njega traženo da svedoči dobrovoljno u kancelariji nacionalne policijske jedinice koja se bavi prevarama i da mu je policija toplo zahvalila na svedočenju.

Zabludovic i Netanjahu upoznali su se sredinom 1980-tih godina i od tada su bliski prijatelji. On je dao Netanjahuu na korišćenje svoju vilu u Cezareji, dok je Netanjahu prvi put premijer. Netanjahu inače takodje ima kuću u tom gradu na Sredozemnom moru.

Netanjahu je već nekoliko puta svedočio po više sati u svojoj rezidenicji u Jerusalimu u vezi sa slučajem nazvanim „Slučaj 1000“, koji se tiče sumnje da su tajkuni, uključujući poznatog holivudskog producenta Arnona Milhana i autralijskog milijardera Džejmsa Pakera kupovali skupe cigare, alkoholna pića i nakit za njega i njegovu šenu u vrednosti od više desetina hiljada dolra.

Izraelski premijer je sve vreme govorio da su to pokloni bliskih prijatelja i da ništa u vezi s tim nije ilegalno.

U slučaju da protiv Netanjahua bude podignuta optužnica moraće da podnese ostavku, navodi agencija Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.