U trendu

Brojni telegrami saucesća povodom smrti kraljice

LONDON – Povodom smrti engleske kraljice Elizabete II oglasili su se i saučešće uputili mnogobrojni svetski zvaničnici i šefovi država.

Saučešće su uputili španski kralj Felipe, holandski kralj Vilem-Aleksander, Bela kuća, premijer Kanade Džastin Trido, predsednik Francuske Makron…

„Svi ste u našim srcima i mislima. Jako će nam nedostajati“, istakao je španski kralje Felipe u telegramu saučešća britanskoj kraljevskoj porodici, nakon smrti britanske kraljice Elizabete II.

„Sećamo se kraljice Elizabete II sa dubokim poštovanjem i velikom naklonošću. Postojana i mudra, ona je svoj dug život posvetila služenju britanskom narodu. Osećamo snažnu vezu sa Velikom Britanijom i njenom kraljevskom porodicom i ovog puta delimo njihovu tugu, istakao je holandski kralj Vilem-Aleksander.

Predsednik SAD DŽozef Bajden i prva dama DŽil Bajden naveli su u saopštenju da je u svetu stalnih promena, britanska kraljica Elizabeta II bila stalno prisustna i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu imali saznanje o svojoj zemlji bez nje.

Njeno nasleđe će se nalaziti na stranicama britanske istorije i u pričama o našem svetu.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp nazvao je pokojnu kraljicu Elizabetu velikom ženom, koja nikada nije grešila.

„Ko bi mogao biti veći od nje? I ona je to radila tako dugo, tako dobro i nikada nije pogrešila“, rekao je Tramp za GB Njuz.

„Sa velikom tugom sam saznala za smrt njenog veličanstva kraljice Elizabete II. Ona je bila šef države sa najdužim stažom na svetu i jedna od najuglednijih ličnosti širom sveta. Izražavam saučešće kraljevskoj porodici i Britancima“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je kraljica Elizabeta II bila uzor i inspiracija milionima, takođe i u Nemačkoj. „Njena posvećenost nemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svetskog rata ostaće nezaboravljena. Nedostajaće nam, kao i njen divni smisao za humor“, naveo je Šolc.

„U srcima i mislima smo sa porodicom kraljice i narodom Ujedinjenog Kraljevstva. Naš odnos sa narodom Ujedinjenog Kraljevstva stalno je jačao, i to je nešto sto je naglašavao i predsednik SAD“, navela je predstavnica za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer .

Kanadski premijer kazao je da je vest o smrti kraljice donela veliku tugu.

Ona je bila stalno prisutna u našim životima i ostaće zauvek važan deo istorije naše zemlje, naveo je Trido.

„Njeno Veličanstvo je više od 70 godina oličavalo kontinuitet i jedinstvo britanske nacije. Sećam je se kao prijatelja Francuske, ljubazne i srdačne kraljice koja je ostavila trajan trag i utisak na svoju zemlju i vek u kojem je živela, naveo je Makron.

Saucešće je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Naše su misli s kraljevskom porodcom i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom II u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvek nam je pokazivala važnost trajnih vrednosti u modernom svetu“, kazao je Šarl Mišel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe se oglasio.

„S dubokom tugom smo saznali za smrt njenog veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda, izražavamo iskreno saucešce kraljevskoj porodici, celom Ujedinjenom Kraljevstvu i Komonveltu zbog ovog nepopravljivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama“, naveo je on.

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je Britanija izgubila ne samo monarha, već i matrijarha nacije.

„Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personifikovala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci“, rekao je Bler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar