U trendu

Brok kritikuje Merkelovu zbog politike prema Kini

BERLIN – Bivši spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke Angele Merkel Elmar Brok oštro je kritikovao šeficu nemačke vlade zbog njene politike prema Kini.

Brok je, za dnevnik „Bild“, ocenio da je politika Merkelove i EU prema Kini doživela neuspeh.

„Politika verovanja da se saradnjom može doći do približavanja, doživela je veliki neuspeh. Promena približavanjem ne funkcioniše sa kineskim komunistima“, uveren je Brok.

On je rekao da ne razume politiku kancelarke prema Kini i njenu, kako je rekao, „naivnost“.

„Kina je najveća opasnost po nas – za demokratiju, spoljnu bezbednost i zapadne demokratije“, tvrdi Brok.

Prema njegovim rečima Kina vodi spoljnu politiku preko trgovine.

„Moramo se sada odlučiti da li želimo da za 10 godina postoji samo jedna svetska sila – Kina. Ili da li možemo kao Nemačka i EU sa SAD da zastupamo sopstvene interese prema Kini“, kaže on.

Brok tvrdi da predsednik Kine Si Đinping i Rusije Vladimir Putin slede jedan cilj, a to je podela EU, i kaže da to u Uniji ne shvataju.

„Si razgovara sam sa Merkelovom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a Putin jasno kaže da mu ne treba EU, već da može odvojeno da razgovara sa Merkelovom, Makronom ili Viktorom Orbanom“, kritikovao je on.

Upitao je kako male države EU mogu verovati u zajedničku spoljnu politiku kada se Merkelova i Makron, bez usaglašavanja sa drugima, nalaze sa kineskim predsednikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.