U trendu

Bugarska: Borisov najvio povlačenje nakon pobede na izborima

SOFIJA – Nakon pobede svoje stranke desnog centra GERB na parlamentarnim izborima, ali bez većine za formiranje vlade, dugogodišnji premijer Bugarske Bojko Borisov najavio je danas da se neće kandidovati za novog premijera.

Stranka GERB bila je na vlasti u Bugarskoj većim delom protekle decenije, ali je izborima 4. aprila izgubila petinu poslaničkih mesta u jeku nezadovoljstva javnosti povodom nekotrolisane korupcije koja je rezultirala podelama u parlamentu Bugarske, prensoi Rojters.

Borisov je potvrdio da će GERB krenuti u razgovore sa drugim strankama kako bi pokušala da dobije dovoljno jaku podršku za formiranje vlade čim joj predsednik Bugarske Rumen Radev dodeli mandat i najavio je da će predložiti novog mandatara.

„Nije fer deliti naciju, pa ću zbog toga predložiti drugog kandidata za premijera orijentisanog ka EU i NATO“, rekao je Borisov u razgovoru sa novinarima, ali nije pristao da kaže ko bi mogao biti kandidat za novog premijera.

Ukoliko GERB ne bude uspela da oformi vladu, mandat će dobiti nova stranka TV voditelja Slave Trifonova koja je anti-sistemska, ali ukoliko ni tada Bugarska ne dobije novu koalicionu vladu, mogući su novi izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.