Bugarska: U Crnom moru pronađen prsluk za spasavanje pilota

SOFIJA – Prsluk za spasavanje pilota bugarskog vojnog aviona koji je nestao iznad Crnog mora, pronađen je u moru, a potraga za pilotom se nastavlja.

U potragu je uključeno nekoliko vojnih jedinica, mornarica, helikopteri i dronovi, prenosi portal Novinite.

Tokom redovne taktičke vežbe iznad bugarskih teritorijalnih voda u Crnom moru, oko 00.45 sati jutros se srušio avion MIG-29 bugarskog ratnog vazduhoplovstva.

„Nemamo signal od pilota, on je ođednom nestao sa radara. Na području nesreće nalaze se dve fregate, jedan minolovac, na brodu se nalazi uređaj za merenje dubine, odnosno za traženje ostataka mašine“, rekao je ministar odbrane Georgi Panajotov.

Trenutno se razjašnjava da li se pilot katapultirao, a ministar kaže da je lovac bio sam, izvršavajući zadatak u okviru vežbe „Šabla 21“ i dodaje da ne želi da spekuliše o mogućim uzrocima incidenta.

U međuvremenu, objavljeno je da se radi o 47-godišnjem majoru Valentinu Terzijevu, jednom od najiskusnijih pilota, kao i da se njegov avion srušio dok je izvodio jednu od najtežih vežbi, označenu tako zbog mogućnosti gubljenja orijentacije.

Avion koji je vozio jeste MIG-29, poreklom iz bivšeg ŠSR, čiji je rok trajanja predviđen za 2029-2030 godinu.

Povodom incidenta oglasio se i Atlatski savet Bugarske koji je saopštio da zahteva suspenziju upotrebe svih MIG-29 aviona koje je popravljala ruska Korporacija za izgradnju aviona i hitno pokretanje detaljne provere kvaliteta popravki MiG-29 koju je izveo tim stručnjaka iz zemalja NATO-a i partnera iz Alijanse.

Takođe Savet je od aktuelnog ministra odbrane zatražio da objavi analizu uticaja kašnjenja ruske strane u sprovođenju ugovora za popravku borbenih aviona MiG-29 za obuku pilotskog osoblja.

Pilot je leteo u okviru taktične vežbe sa eksperimentalnim gađanjem „Šabla 21“, a u kojoj su učestvovali i avioni iz Srbije i SAD.

Iako se vežba izvodi iznad mora, poletanja i sletanja se vrše iz baze Graf Ignjatijevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.