U trendu

Bugarska: Vodi koalicija GERB-SDS Bojka Borisova sa 26,33 odsto glasova

SOFIJA – Na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, održanim u nedelju, na osnovu 71,64 odsto obrađenih glasova, šest stranaka ulazi u parlament, a vodi koalicija GERB-SDS koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, sa 26,33 odsto glasova,

Slede savez Nastavljamo promene i Demokratska Bugarska (Č-DB) sa 24,89 odsto i „Vazraždane“ sa 14,76 odsto.

Centralna izborna komisija saopštila je jutros da u borbi za treće mesto „Vazraždane” ( „Preporod“)- krajnje desničarska i ultranacionalistička politička partija, vodi za dva odsto glasova u odnosu na centristički Pokret za prava i slobode (DPS).

Peta je Bugarska socijalistička partija (BSP), a stranka „Postoji takav narod“ takođe ulazi u parlament.
To je populistička politička partija koju je osnovao bugarski pevač, TV voditelj i političar Slavi Trifonov.

Na izborima vodi koalicija Građana za evropski razvoj Bugarske (GERB), partije desnog centra dugogodišnjeg lidera Bojka Borisova sa Unijom demokratskih snaga (SDS).

Izbori u nedelju bili su peti parlamentarni izbori u Bugarskoj u poslednje dve godine i održavani su u atmosferi koju karakteriše rasprostranjeno negodovanje prema političkim elitama koje mnogi percipiraju kao nevoljne da se ozbiljno uhvate u koštac sa korupcijom i ekonomskim reformama, navodi Rojters.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ni posle ovih izbora Bugarska neće dobiti funkcionalnu parlamentarnu većinu, što će ugroziti ambicije ove zemlje da se u bliskoj budućnosti pridruži evro-zoni i efikasno iskoristiti pomoć Evropske unije za oporavak od posledica pandemije kovida-19, prenosi Rojters.

„Bez obzira ko bude pobedio veliko pitanje će ostati nerešeno – kakvi su izgledi za formiranje nove vlade. Jasno je da trenutno ne postoji politička snaga koja ima
ne samo apsolutnu većinu već dovoljno veliku prednost da formira vladu“, ocenila je Genoveva Petrova iz agencije Alfa riserč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.