U trendu

Bugarska: Za zemlje Z. Balkana 150.000 vakcina protiv korone

SOFIJA – Bugarska planira da obezbedi oko 150.000 vakcina protiv kovida-19 za svoje balkanske susede, izjavio je danas bugarski ministar zdravlja Stojko Katsarov.

„Ideja je da se distribuira do 150.000 doza među našim susednim državama na zapadnom Balkanu,“ rekao je Katsarov novinarima, navodeći da je zvanična Sofija primila zahteve iz Severne Makedonije, Albanije, tzv Kosova i Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Rojters.

„Naše potrebe su u potpunosti pokrivene, tako da nema opasnosti
da bi Bugarska mogla da ostane bez vakcina“, izjavio je on.

Ministar je naveo i da bi sutra trebalo da stigne odgovor od Evropske komisije u vezi s tim kako Bugarska da tačno postupi i da li može da donira ili proda doze.

Dodaje i da Bugarska želi da uglavnom donira vakcine „AstraZeneka“.

Bugarski predsednik Rumen Radev je prošle nedelje izjavio da Sofija planira da donira značajne količine vakcina Severnoj Makedoniji, podseća Rojters, što bi, kako ocenjuje ta agencija, moglo da pomogne poboljšanju zategnutih odnosa između dve zemlje, koji su narušeni bugarskim vetom na početak pregovora Severne Makedonije o pristupanju EU.

Bugarska ima najniže stope vakcinacije u EU, ali Katsarov navodi da je njegova zemlja dogovorila 13 miliona do 14 miliona doza u okviru evropske šeme za distribuciju vakcina do kraja godine i da može priuštiti pružanje pomoći drugim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.