U trendu

Bugarski predsednik započeo konsultacije o novoj vladi

SOFIJA – Bugarski predsednik Rumen Radev započeo je danas razgovore s političkim strankama u pokušaju da spreči vanredne izbore, nakon što je koalicionoj vladi reformskog premijera Kirila Petkova izglasano nepoverenje.

Radev je razgovarao sa strankom desnog centra GERB, drugom partijom po veličini u parlamentu, nakon što je partija Kirila Petkova „Nastavljamo promene“ (PP) zatražila odlaganje razgovora dok parlament ne izglasa izmene budzeta koje je predložila, prenosi Rojters.

„Bugari su s pravom zabrinuti zbog rasta cena, rata u Ukrajini i neizvesnosti koja proizilazi iz tih kriza“, rekao je Radev pre razgovora.

Zvaničnici GERB-a rekli su Radevu da njihova stranka neće pokušavati da napravi vladu ako Petkov, koji je bio prvi na poslednjim izborima, ne uspe u pokušaju da oformi kabinet.

Petkov je zbačen prošle nedelje, samo šest meseci nakon što je stupio na funkciju.

On se nada podršci jos najmanje šest poslanika kako bi uspeo da zaokrži apsolutnu većinu, ali analiticari su i dalje skeptični i očekuju nove izbore na jesen, koji bi bili četvrti u Bugarskoj od 2021. godine.

Ako PP, GERB i još jedna politička partija u parlamentu ne uspeju da formiraju vladu, Radev će morati da imenuje privremeni kabinet i raspiše vanredne izbore u roku od dva meseca.

Petkov je okrivio koruptivne interese i proruski uticaj za kolaps svoje vlade, a juče je izrazio zabrinutost da bi privremeni kabinet koji je imenovao Radev, mogao da poništi odluku Bugarske da ne plaća ruski gas u rubljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar