U trendu

Bundestag aminovao pregovore Makedonije i Albanije s EU

BERLIN – Nemački Bundestag sinoć je sa 476 glasova „za“, 122 „protiv“ i 16 uzdržanih poslanika odobrio početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, prenosi makedonski portal Plusinfo.

Na sednici u Bundestagu je prisustvovao i makedonski zamenik premijera za evropska pitanja Bujar Osmani.

Nemački poslanici istovremeno su glasali za početak pregovora EU sa Albanijom. Za početak pregovora Albanije sa EU 395 poslanika u Bundestagu je glasalo „za“, 188 „protiv“, a 16 je bilo uzdržanih.

Kako je rekao poslanik koalicije CDU/CSU Peter Bajer, mladi u Severnoj Makedoniji i Albaniji treba da žive u sredini u kojoj će se primenjivati evropske standard i gde će postojati pozitivna percepcija o EU.

Državni vrh Severne Makedonije putem društvenih mreža pozdravio je odluku nemačkog Bundestaga.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski na svom tviter nalogu zahvalio se zbog podrške Bundestaga.

„Danke Deutsćland. Sa velikom večinom glasova ‘za’ poslanici u nemačkom Bundestagu dali su zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU“, napisao je Pendarovski na tviteru.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, koji boravi u Njujorku na 74. Generalnoj skupštini UN, na svom fejsbuk nalogu se zahvalio Bundestagu, ocenjujući da je ovo veliki podstrek za još snažniji nastavka rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.