U trendu

Bura u FR zbog sastanka Makronovog savetnika sa desničarkom

PARIZ – Nekoliko ključnih članova političke partije francuskog predsednika Emanuela Makrona „Republika u pokretu“ izrazilo je zabrinutost što se njegov savetnik za istorijska pitanja Bruno Rože Peti sastao sa istaknutim predstavnikom desničara Marion Marešal, koja je i nećaka Marin Le Pen.

Francuski Mond objavio je u nedelju da su se njih dvoje sastali u oktobru, sa ciljem, kao je Rože Peti rekao, da se ispitaju politička mišljenja Marešal, prenosi portal Politiko.

„Želeo sam da znam šta ona ima da kaže i da li to odražava opšte stanje mišljenja. Otkrio sam da se nismo složili“, rekao je on i dodao da se konzervativni političar Gzavije Bertrand takođe nedavno sastao sa ekstremnim desničarem Erikom Zemurom.

Marešal je 2017. godine napustila stranku svoje tetke, kada je ona izgubila u drugom krugu predsedničckih izbora i pokrenula tink tenk organizaciju koja se bavi proučavanjem javnog mnjenja.

Mnogi članovi makronove stranke kritikovali su taj sastanak jer smatraju da nije u skladu sa stranačkim „liberalnim vrednostima“.

„Mi ne razgovaramo sa desničarima, ne pravimo kompromise. Borimo se protiv toga“, objavio je na svom Tviteru potpredsednik francuskog parlamenta Igo renson koji je i istaknuti član Makronove stranke.

Sekretarka stranke Astrid panosjan rekla je da postoje ljudi koji se ne ispituju na individualnoj osnovi, već se pritiv njih bore kolektivno.

„Marion Marešal i cela njena klika su očito ti“, rekla je ona.

I drugi članocvi stranke ocenili su da je taj susrret bio greška i da ništa ne treba da se radi individualno, naročito ako „imateistaknutu poziciju u prvom krugu moći“.

Rože Peti, koji je i bivsi portparol vlade često je kritikovan, ali i dalje ostaje uticajan u Jelisejskoj palati gde je, između ostalog, savetovao Makronu da uspostavi prisniji odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar