U trendu

Burkina Faso: Počelo suđenje za ubistvo bivšeg predsednika

UAGADUGU – Na Vojnom sudu u Burkini Faso danas je počeo sudski proces protiv 14 optuženih za ubistvo bivšeg predsednika i uticajnog levičarskog lidera i revolucionara Tomasa Sankare, a među optuženima je i Blez Kompaore i sam bivši predsednik i vođa puča iz 1987. godine kojim je Sankara svrgnut s vlasti.

Kompaore se tereti za saučesništvo, podrivanje državne bezbednosti i prikrivanje posmrtnih ostataka, navodi se u vojnim dokumentima u koje je agencija AP imala uvid.

Njemu se sudi u odsustvu jer živi u egzilu u Obali Slonovače od 2014. godine kada je srušen s vlasti, međutim od izdavanja naloga za njegovo hapšenje koji su nadležni organi Burkine Faso izdali pre šest godina vlasti Obale Slonovače odbijaju da ga izruče.

Među optuženima je i Kompaoreov bivši saradnik i njegova desna ruka general Žilber Diender, koji se pojavio odeven u vojnu maskirnu uniformu na današnjem pretresu u glavnom gradu Uagaduguu.

Ovo suđenje koje bi prema najavama upućenih moglo da potraje nekoliko meseci smatra se značajnim korakom u pravcu utvrđivanja svih detalja i okolnosti likvidacije Tomasa Sankare koja je obavijena velom tajnosti skoro punih 35 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.