U trendu

„Čajna dejli“: SAD da izveste o biolaboratorijama u Ukrajini

PEKING – SAD moraju da odgovore na globalnu zabrinutost i podneti potpuni izveštaj o aktivnostima svojih vojnih bioloških laboratorija u Ukrajini i drugim zemljama, navodi se u uvodniku kineskog dnevnika „Čajna dejli“.

Prema zvaničnim podacima, SAD imaju 26 biolaboratorija i drugih sličnih objekata u Ukrajini, nad kojima Pentagon ima potpunu komandu, ističe se u uvodniku, preneo je TAS S.

Biološke vojne aktivnosti predstavljaju veliku pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, kao i bezbednosnim interesima svih zemalja, navodi list.

Zbog toga je imperativ da Vašington ozbiljno odgovori na globalne zabrinutosti na otvoren, transparentan i odgovoran način i da u potpunosti podnese izveštaj o svojim biološkim vojnim aktivnostima u zemlji i inostranstvu i podvrgne se multilateralnoj verifikaciji, ističe „Čajna dejli“.

Obavijene tajnom, opsežne američke biološke vojne aktivnosti, takođe, predstavljaju ozbiljnu pretnju globalnom zdravlju i stabilnosti, stoji u uvodniku.

Bez obzira na to, navodi list, američki političari su ostali tvrdoglavi, čak i odbacujući zabrinutost međunarodne zajednice kao dezinformaciju.

„Čajna dejli“ ističe da je nedavno otkriće američke biološke vojne aktivnosti u Ukrajini izazvalo široku zabrinutost, ali da je to otkrivanje vrha ledenog brega u biološkom vojnom carstvu SAD širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.