Čeka se halal sertikifat za vakcinu u Indoneziji

DŽAKARTA – Očekuje se da će najviše muslimansko versko telo Indonezije izdati halal sertifikat za eksperimentalnu vakcinu protiv kovid-19, koju je razvila kineska kompanija “Sinovak Bajotek”, saopštili su danas zvaničnici.

Potvrda bi bila značajan korak u naporima za imunizaciju u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svetu, prenosi AP.

“Studija agencije za garanciju halal proizvoda indonežanskog Saveta Uleme i Instituta za procenu hrane, lekova i kozmetike završena je i predata savetu za izradu fatve i halal sertifikata”, rekao je ministar za ljudski razvoj i kulturu Muhađir Efendi rekao na konferenciji za novinare.
Prva pošiljka Sinovakove vakcine protiv kovid-19, stigla je u Indoneziju, zemlju sa najvećim brojem zaraženih tim virusom na jugoistoku Azije.

Oko 1,2 miliona doza vakcine stiglo je u nedelju kasno uveče, a Vlada Indonezije očekuje da će početkom januara primiti novu pošiljku od 1,8 miliona doza, izjavio je predsednik te zemlje Džoko Vidodo.

Vlada Indonezije ima dogovor sa još tri dobavljača vakcina, među kojima je i AstraZeneka, navodi Blumberg.

U Indoneziji, zemlji sa 267,7 miliona stanovnika, od početka krize sa kovidom-19 zaraženo je više od 575.000 ljudi, od kojih je 17.740 umrlo od posledica tog virusa, a aktivnih slučajeva je oko 83.000.

Vlada Indonezije nastoji da obezbedi besplatnu vakcinaciju za oko 120 miliona Indonežana po ceni jednakoj između 0.5 i jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2022. godine, izjavila je nedavno ministarka finansija te države Sri Muliani Indravati

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.