U trendu

Cerar i Borel o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

BLED – Šefovi diplomatija Slovenije i Španije, Miro Cerar i Žozep Borel, razgovarali su na Bledu o nizu aktuelnih pitanja, uključujući proširenje EU na Zapadni Balkan i situaciju u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Kako se navodi u saopštenju, Cerar i Borel, budući šef diplomatije Evropske unije, tokom razgovora na marginama Strateškog foruma na Bledu ukazali su na značaj evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastavka procesa reformi u regionu.

„Ministri spoljnih poslova Slovenije i Španije razgovarali su o migracijama, kontroli spoljnih granica EU, proširenju EU na Zapadni Balkan i situaciji u ovom jugoistočnom regionu, s posebnim naglaskom na šire spoljne poslove i bezbednosna pitanja“, navedeno je sinoć u saopštenju.

Kako se dodaje, Cerar i Borel pozvali su na snažnu EU, koja će delovati na osnovu solidarnosti država članica i vladavine zakona i koja će biti globalno konkurentna, prenosi STA.

Cerar je o Zapadnom Balkanu, kao i o bilateralnim odnosima Slovenije i Finske, migracijama i Arktiku, razgovarao i sa šefom finske diplomatije Pekom Havistom, čija zemlja trenutno presedava EU.

Kada je reč o situaciji na Zapadnom Balkanu, Cerar se založio za postizanje dogovora o otpočinjanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom u oktobru ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.