U trendu

Česi obeležili 50 godina od tragične smrti Jana Palaha

PRAG – Ispred Karlovog univerziteta u Pragu danas je svečano otkrivena spomen-ploča Janu Palahu, studentu koji se pre 50 godina, 16. januara 1969, polio benzinom i zapalio na Vaclavskom trgu u znak protesta protiv sovjetske okupacije, što je samo jedna od desetine javnih manifestacija kojima su se Česi danas setili Palaha, prenosi Rojters.

Palah je sebe u pismu nazvao „Baklja broj 1“ želeći da se stekne utisak da je on bio deo veće grupe koja u stvari nije ni postojala, ali nekoliko drugih pojedinaca ipak je sledilo njegov primer u Čehoslovačkoj i drugim zemljama tadašnjeg istočnog bloka.

Istražitelji su pre 50 godina na mestu gde se Jan Palah spalio našli i pismo koje objašnjava zašto se odlučio na takav vid protesta uz zahtev da vlasti prestanu s lažima, cenzurom i emitovanjem dnevnika državne televizije, navodi agencija.

Godine 1989. na obeležavanju 20. godišnjice od Palahove smrti okupljanja u njegovu čast su postala masovni antikomunisticki protesti, koji su pokrenuli Plišanu revoluciju koja je srušila komunisticki režim u Čehoslovackoj kasnije te godine.

Palahov čin je nastao po uzoru na žrtvovanje južnovijetnamskg budističkog monaha Tric Kuang Đuca 1963.godine u Sajgonu koji je na taj način izrazio svoj protest zbog vladinog tretmana budističke zajednice. Fotografija zapaljenog sveštenika obišla je veoma brzo svet i naterala sve da obrate pažnju na ono što se dešava u toj državi.

Takođe i Arapsko proleće, revolucija u Tunisu, počela je pošto se 17. decembra 2010. godine zapalio prodavac Muhamed Bouazizi u znak protesta protiv policijske korupcije, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.