U trendu

Češka bezbednosna agencija: TikTok je ozbiljna pretnja

PRAG – Češka Nacionalna agencija za sajber bezbednost i bezbednost informacija (NUKIB), danas je kinesku aplikaciju TikTok nazvala „bezbednosnom pretnjom“ i upozorila da njeno korišćenje predstavlja rizik kako za državne službenike, tako i za javnost.

Upozorenje smo izdali na osnovu kompleksne analize informacija o ovoj aplikaciji, koje smo dobili kako iz javnih izvora, tako i od naših saveznika, naveo je u saopštenju šef NUKIB-a Lukaš Kintr, prenosi češki sajt idnes.cz.

Ovo upozorenje je, kako se kaže, obavezujuće za osobe koje obuhvata Zakon o sajber bezbednosti i one će morati da obrišu TikTok.
Osobama na visokim funkcijama u sferi politike se preporučuje da ne koriste ovu aplikaciju, a javnost je upozorena da bude oprezna sa TikTokom i pripazi na to kakav sadržaj deli preko aplikacije.

NUKIB tvrdi da TikTok prikuplja informacije o drugim aplikacijama u telefonu i snima sadržaj privatne komunikacije na servere kineske kompanije BajtDens, vlasnika TikToka.
TikTok, prema NUKIB-u, redovno kontroliše lokaciju uređaja i ima pristup kontaktima, informacijama o uređaju, Vaj-faj mrežama i kalendaru.
Ova količina podataka može da olakša sajber napade na konkretne osobe, zaključuje NUKIB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar