U trendu

Češka Republika neće potpisati sporazum UN o migracijama

PRAG – Češka vlada odlučila je danas da ta zemlja ostane izvan sporazuma Ujedinjenih nacija o međunarodnom pristupu bezbednim i urednim migracijama.

Ta odluka je doneta pošto se češki premijer Andrej Babiš oštro usprotivio ovom dokumentu, za koji je rekao da predstavlja pretnju po bezbednost i suverenitet zemlje, prenosi AP.

Babiš je istakao da je taj dokument, koji treba da bude zvanično usvojen na sastanku 11. i 12. decembra u Marakešu, opasan, iako nije obavezujući, jer „zapravo definiše migracije kao osnovno ljudsko pravo“.

Babiš je napomenuo da sporazum odbacuju i SAD, Austrija i Mađarska.

Potpredsednik vlade Rihard Brabec rekao je na konferenciji za novinare da se Češka Republika odavno zalaže za princip odvajanja legalne od ilegalne migracije, prenosi Rojters.

„To je cilj predloga Češke Repblike i drugih evropskih zemalja. Konačni tekst ne odražava te predloge“, rekao je Brabec.

Češka je ranije odbacila plan EU da se državama članicama dodeli određeni broj tražilaca azila.

Gobalni sporazum o bezbednim, urednim i regularnim migracijama odobrile su u julu sve 193 članice UN, izuzev SAD.

Pored Češke, Mađarske i Austrije, sporazum odbacuje i Bugarska, u čijoj je koalicionoj vladi i antimigraciono nastrojena Partija ujedinjenih patriota, a čiji će parlament danas glasati o tom pitanju, navodi britanska agencija, dodajući da je i Poljska najavila moguće odbacivanje sporazuma.

Sporazum UN se bavi pitanjima kako zaštiti migrante, kako ih integrisati u nove zemlje i kako ih vratiti u zemlje iz kojih potiču.

Specijalna predstavnica UN za međunarodne migracije Luiz Arbur nazvala je odbacivanje sporazuma žalosnim i pogrešnim potezom, istakavši da je cilj tog sporazuma jednostavno da se poboljša upravljanje prekograničnim kretanjima ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.