U trendu

CG: Napreduju radovi na auto-putu Bar-Boljare

PODGORICA – Radovi na izgradnji prioritetne deonice crnogorskog auto-puta od Smokovca do Mateševa uveliko traju i već je završeno 80 odsto puta, prenosi televizija Nova M.

Kako se navodi, u petak je počela i ugradnja asfalta na probnoj deonici auto-puta Bar-Boljare i već je asfaltirano 500 metara.

Ova deonica auto-puta Bar-Boljare čiji je završetak planiran za 2020.godinu, značajno će smanjiti vreme putovanja između Podgorice i Kolašina sa sadašnjih sat i 30 minuta na skoro pola sata.

Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne deonice Smokovac Uvač-Mateševo precizirano je da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona evra, a predviđena je mogućnost da cena može biti uvećana deset odsto.

Četiri godine radnici kineske kompanije CRBC kao i crnogorski podizvođači rade na izgradnji prve deonice autoputa od Smokovca do Mateševa, a kako se navodi, konfiguracija terena i brojne druge barijere otežavali su gradnju.

Veći deo trase crnogorskog projekta veka, kako se navodi, čine tuneli i mostovi, a najzahtevnijim se pokazao most Moračica, simbol auto-puta Bar-Boljare, prenosi Nova M.

Dugačak je skoro kilometar, tačnije 960 metara, ima četiri trake i nosi pet stubova, od kojih je najviši 162 metra. Dok visina od samog dna korita reke Morače do gornje tačke mosta iznosi čak 202 metra.

Do kraja meseca očekuje se spajanje tog mosta, koji je ujedno i najskuplji objekat na prioritetnoj deonici auto puta Bar-Boljare, vrednosti oko 74,5 miliona evra. Kako se navodi, za izgradnju 20 mostova utrošeno je 205,3 miliona evra, dok je za 16 tunela izdvojeno 387,6 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.