U trendu

CGO: Pokažite posvećenost na ubistvu Duška Jovanovića

PODGORICA – Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvala je danas nadležne, posebno Tužilaštvo i novog Glavnog specijalnog tužioca, da svoju posvećenost vladavini prava dokažu na ubistvu direktora i glavnog i odgovornog urednika podgoričkog dnevnika Dan Duška Jovanovića, pre tačno 18 godina.

U saopštenju CGO se navodi da ni punih 18 godina od ubistva Duška Jovanovića nadležne institucije nisu dale adekvatan odgovor o svim počiniocima, ali i nalogodavcima ovog gnusnog zločina.

Smatraju da je upravo ovo primer, bez čijeg, kako kažu, celovitog razrešenja ne može biti ni suštinskog napretka u uspostavljanju vladavine prava u Crnoj Gori.

„Spirala nasilja nad novinarima je dramatično počela te 2004. godine, a ni nakon 18 godina, novinari ne mogu slobodno i bezbedno obavljati svoj posao. Iako je trend napada na novinare u 2022. manji u odnosu na 2021. godinu, nadležni organi ne pristupaju na sistematičan način osiguranju zaštite slobode medija, a samim tim i ni podršci razvoju medijskog pluralizma. Nerasvetljavanjem ovog zločina ostavlja se prostor za eventualne buduće radnje protiv slobodne reči. Na to opominju i brojni domaći i međunarodni izveštaji, koji slučaj Duška Jovanovića kontinuirano drže u fokusu analize medijske sfere u Crnoj Gori“, naveli su, između ostalog, iz CGO.

Duško Jovanović je ubijen u zoru 28. maja 2004. godine ispred redakcije Dana, kada je u njega, iz automobila marke „golf 3“, ispaljen rafal iz automatske puške.
Ubistvo Jovanovića do danas nije rasvetljeno, a policija je u jednom trenutku ponudila nagradu od milion evra (1,2 miliona dolara) za informacije koje bi dovele do mogućih počinilaca.

Jovanović je, kako su ga opisivali mediji, važio za osobu blisku konzervativnim opozicionim strankama u Crnoj Gori, a njegov rad je bio kritički prema tadašnjoj vladajućoj koaliciji na čelu sa tada premijerom Milom Đukanovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.