CIA gasi program podrške borcima protiv Asada?

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) gasi svoj program podrške pobunjenicima koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, piše „Vašington post“.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, taj list navodi da je četvorogodišnja tajna operacija imala ograničen uticaj, naročito od kada su ruske snage stale na stranu Asada 2015. godine.

Prema navodima „Vašington posta“, predsednik SAD Donald Tramp je doneo odluku da ukine program podrške pre skoro mesec dana, nakon sastanka sa direktorom CIA Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmasterom.

Bela kuća i zvaničnici CIA odbili su da komentarišu te navode.

List tvrdi da postepeno ukidanje programa CIA održava „Trampov interes u pronalaženju načina da sarađuje sa Rusijom“ kao i „priznanje ograničene moći Vašingtona i želje da ukloni Asada sa vlasti“.

AFP podseća da su SAD i Rusija postigle dogovor o prekidu vatre u jugozapadnoj Siriji, koji je objavljen 7. jula na samitu G20 u Hamburgu, gde se Tramp, prvi put od stupanja na čelo SAD, sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Bivši američki predsednik Barak Obama odobrio je program za podršku pobunjenicima 2013. godine u vreme kada su razne grupe pobunjenika tražile spoljnu podršku u ustanku protiv „Asadovog režima“.

Više hiljada sirijskih boraca protiv vlade je obučeno i naoružano, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.