U trendu

Cipras: O tome ko će upravljati zemljom odlučiće samo narod

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras smatra da predizborni program Nove demokratije jasno odražava najteži i najopasniji neoliberalizam, te da će građani na predstojećim evropskim i lokalnim izborima birati između otpuštanja ili novih radnih mesta u socijalnoj državi, između poreskog imuniteta za bogate ili ublažavanje tereta za mnoge, kao i između kolapsa plata i deregulacije rada ili povečanje plata i zaštite radnih mesta, prenosi ANA-MPA.

Cipras je rekao da će građani Grčke birati između države koja je zasnovana na eliti i države koja je zasnovana na većini.

„Odgovor o tome ko će upravljati ovom zemljom pružiće narod i samo narod, a ne propagandni izveštači i medijske oligarhije“, istakao je Cipras.

On je optužio lidera najveće opozicione partije Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa da je jedan od najvećih pristalica usklađivanja sa krajnjom desnicom.

Grčki premijer je rekao da su pre četiri godine građani u dva navrata na izborima dali vladajućoj SIRIZI mandat da započne tešku bitku kako bi se zemlja izvukla iz krize, te da zaštiti građane i promeni Grčku.

Cipras je rekao i da je grčki narod nepravedno platio cenu krize izazvane greškama i propustima elite zemlje tokom prethodnih 40 godina.

„Grčka danas više nije država u memorandumima. . . Grčka danas više nije država MMF-a“, rekao je grčki premijer.

Premijer je podsetio da je njegova vlada preuzela upravljanje zemljom kada je četiri miliona ljudi bilo ispod linije siromaštva, milion i po bez posla i kad je imala 65 milijardi evra vrednih mera štednje, jer su to ostavili Samaraas i Venizelos, koji su imali spreman pla ali koji je bio na strani kreditora.

Cipras je dodao da su danas državne bolnice ojačane sa novih 18.000 zaposlenih, da je „remontovan“ nacionalni zdravstveni sistem, koji sada pruža usluge za oko 2,5 miliona neosiguranih građana.

„Aktuelna vlada je takođe uspela da pruži podršku državnim školama i obrazovanju i obezbedi novo osoblje i nastavnika“, kazao je Cipras.

On je istakao da je smanjenje nezaposlenosti za devet odsto značilo otvaranje oko 350.000 novih radnih mesta, te da se država nakon svih ovih napora vratila rastu i zabeležila nove rekorde u privlačenju stranih investicija.

„Grčkoj je potrebna mlada generacija, oni koji će prvi put glasati, 18-godišnjaci, 20-godišnjaci, i oni treba da shvate da imaju moćno oružje u ruci“, zaključio je Cipras.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.