Cipras pred teškom bitkom, zbog predloga lidera evrozone

Grčki premijer Aleksis Cipras suočava se sa teškom bitkom da dobije podršku koalicionih partnera za konačni predlog lidera evrozone za spas Grčke.

Cipras, koji se sinoć vratio u Grčku posle teških razgovora u Briselu sa liderima evrozone, predsedavaće na sastanku visokih zvaničnika njegove levičarske partije Siriza, pred nego što parlamentarci započnu dvodnevnu debatu o sporazumu sa 19 lidera EU, prenela je agencija AP.

Portparol Sirize u parlamentu upozorava da Grčka vlada ne sme da padne zbog dogovora Ciprasa sa liderima evrozone o 86 milijardi grčkog duga.

Ako svegrčki dogovor ne uspe, grčkim bankama preti kolaps, a zemlja bi tada mogla biti primorana da napusti evro zonu, navodi BBC.

Četiri zakonska predloga moraju biti usvojen do sutra (u sredu) do ponoći u grčkom parlamentu koji se tiču pre svih penzionih i poreskih reformi.

Predlog lidera evrozone za spasavanje Grčke, međutim, pretpostavlja sve dogovorene reforme, uključujući najteže – podizanje stope poreza i liberalizaciju tržišta rada.

Oko 30 od ukupno 149 poslanika Sirize u grčkom parlamentu, verovatno će glasati protiv vlade, od koji su mnogi održali “privatne sastanke” kasno sinoć.

BBC navodi da je ministar odbrane Panos Kamenos mlađi Ciprasov koalicioni partner, već rekao da neće podržati nove mere.

Mlađi partner u vladajuće grčke koalicije nastaviće da podržava vladu, ali postoje granice za njihovu podršku, izjavila je danas portparolka partija Nezavisnih Grka Marina Krisoveloni koja je takođe odbacila formiranje eventualne koalicione vlade sa dve grčke opozicione stranke, prenela je agencija Rojters.

AP navodi da se sinoć Grci okupili ispred parlamenta u Atini, pozivajući poslanike da odbace nove zahteve lidera evrozone.

(Tanjug)

Ostavite komentar