najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Cipras želi apsolutnu većinu Sirize na izborima

Bivši grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas u Atini da želi apsolutnu većinu za svoju stranku Siriza na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim 20. septembra.

“Sve je jasno, jednostavno i demokratski. Želimo jak mandat, apsolutnu većinu za vladu koju bi vodila Siriza”, rekao je Cipras u intervjuu za nedeljnik Rilnjuz (Realnews).

Cipras je isključio mogućnost saradnje sa strankama “zastarelog političkog sistema” u Grčkoj i dodao da bi eventualna saradnja bila moguća s nezavisnom strankom Anel, koja je bila koalicioni partner tokom osam meseci njegove vlade.

Bivši premijer je rekao da je tokom mandata bio suočen “s privrednim ratom” i da nije uspeo da pobedi “sva čudovišta i reši sve probleme u zemlji kao što su korupcija, utaja poreza i korumpirani političari”.

Razlika između radikalne levice Sirize i desnice se smanjuje dvadestak dana pre prevremenih izbora u Grčkoj, i partija Aleksisa Ciprasa sada je samo između jedan i tri poena ispred svog glavnog protivnika, Nove demokratuje, pokazale su poslednje dve ankete.

Siriza ima podršku od 25 odsto ispitanika, prema 22 odsto za Novu demokratiju, pokazuje anketa Univerziteta Makedonije koju je objavio konzervativni dnevnik Katimerini.

Aleksis Cipras je i dalje najpopularniji grčki političar (29,5 odsto), a vođa Nove demokratije Evangelos Meimarakis ima podršku od 26 odsto.

Prema drugoj anketi koju je objavio dnevnik Parapolitika a sproveo institut Metron Analisis, razlika između dve suparničke partije je samo jedan procentni poen, 22,2 procenta za Sirizu i 21,2 odsto za Novu demokratiju (ND).

Ostavka Ciprasa i podela njegove stranke otvorile su put ka prevremenim izborima 20. septembra, drugim ove godine.

Obećavši biračima kraj mera štednje, Siriza je na izborima 25. januara dobila 36,3 odsto glasova, a Nova demokratija 27,8 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike