U trendu

Čižkov: Rusija će nastaviti da radi na izgradnji odnosa sa EU

MOSKVA – Veći deo strateškog partnerstva između Moskve i Brisela ostaće suspendovan, ali će Rusija nastaviti da radi na izgradnji pragmatičnih odnosa sa EU, izjavio je danas stalni ruski predstavnik pri EU Vladimir Čižov.

Čižov je na onlajn brifingu rekao da će veći deo strateškog partnerstva između Moskve i Brisela, izgrađen tokom dugog vremenskog perioda i uz veliki napor, ostati suspendovan, prenosi TAS S.

To, međutim, ne znači da su odnosi između Rusije i EU u potpunosti prekinuti, istakao je Čižov i dodao će EU ostati glavni ruski trgovinski i ekonomski partner, kao i najveći izvor stranih investicija u zemlji.

Stalni ruski predstavnik pri EU je primetio da je obim trgovine značajno opao, kao i da su tome doprineli razni faktori, uključujući pad potražnje za glavnom ruskom izvoznom robom – naftom i gasom, kao i globalni pad cena nafte.

S druge strane, razvoj našeg programa za zamenu uvezene robe smanjio je obim uvoza iz zemalja EU, posebno robe koja je stavljena pod ograničenja protivmera, primetio je Čižov.

U interesu je i EU i Rusije da promene ovakvu situaciju, navodi on i precizira da to ne znači povratak uobičajenom načinu poslovanja.

„Ne, verujem da će ti odnosi biti pragmatičniji, da će sadržati manje lepih epiteta, slogana, a više suštine. To je ono na čemu ćemo nastaviti da radimo“, zaključio je Čižkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.