U trendu

Članice EU ne ispunjavaju obećano u vezi sa izbeglicama

Evropska unija kritikovala je članice zbog neispunjavanja obećanja u sredstvima i ekspertskoj pomoći u suočavanju s izbegličkom krizom.

Evropska komisija navodi da su samo tri od 28 članica odvojile ukupno nešto više od 12 miliona evra u fond za pomoć afričkim državama da bolje kontrolišu svoje granice. U taj fond u naredne dve godine trebalo bi da bude prikupljeno 1,8 milijardi evra.

Granična služba EU i kancelarija za azil tražili su oko 1.000 službenika za pomoć u uzimanju otisaka prstiju i odlučivanje koji migranti mogu dobiti azil, a zasad je desetak članica ponudilo oko 130 službenika.

„Dela treba da prate reči“, rekao je novinarima potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Evropski lideri su prošlog meseca obećali da će obezbediti stotine miliona evra za pomoć sirijskim izbeglicama i rešavanje problema u Africi i Turskoj.

Evropska komisija je takođe poslala upozorenje članicama EU zbog nesprovođenja zakona o azilu i adekvatnih procedura, ali nijedna nije reagovala.

Na dvodnevnom samitu koji počinje sutra, očekuje se da će lideri EU razmatrati jačanje evropskih granica, kao i zahtev Turske za obrazovanje sigurne zone na severu Sirije odakle dolazi najveći broj izbeglica.

Skoro dva miliona sirijskih izbeglica se nalazi u Turskoj, a stotine hiljada su već ove godine prešle u Grčku i dalje u Evropu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je da se ne treba zavaravati da će se izbeglička kriza smanjiti s dolaskom zime.

„Moramo biti spremni za proleće i pretnju još većeg talasa dolazaka u Evropu“, naveo je Tusk u pozivnom pismu liderima EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.