U trendu

CMG: Kina odlučna da ispuni istorijski zadatak potpunog ujedinjenja

Izjava kineskog predsednika Si Djinpinga da je „potpuno ponovno ujedinjenje Kine istorijski zadatak koji se mora i može postići“ pokazala je njegovu čvrstu odlučnost u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, ocenila je u komentaru Kineska medijska grupa (CMG).

Neprekidni topli aplauz nakon obraćanja kineskog predsednika na konferenciji povodom 110. godišnjice revolucije 1911. godine pokazao je da je on izrazio zajedničke težnje kineske nacije, piše CMG.

Ostvarenje potpunog nacionalnog ujedinjenja leži u temeljnim interesima kineske nacije, a takodje je i nedovršeni uzrok Revolucije 1911. Kina se mora ponovo ujediniti. To je istorijski zaključak razvoja odnosa izmedju dve obale Tajvanskog moreuza više od 70 godina, a ujedno je i neizbežan zahtev za veliko podmladjivanje kineske nacije u novoj eri, navodi se u komentaru.

Ističe se da „u svetu postoji samo jedna Kina“ i da je „Tajvan neotudjivi deo kineske teritorije, što je takodje konsenzus medjunarodne zajednice“.

U komentaru se navodi da je postizanje nacionalnog ujedinjenja mirnim putem najviše j skladu sa ukupnim interesima kineske nacije, uključujući i narod Tajvana ali i dodaje da su snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana „očigledno prekršile princip jedne Kine i konsenzus iz 1992. godine i namerno su potkopale proces mirnog ponovnog ujedinjenja u moreuzu“.

Dodajući da su te snage s dolaskom novih tajvanskih vlasti pojačale veze sa SAD i nastavile da preuzimaju rizike i provokacije u pokušaju da potkopaju nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ističe se da „Kina ne obećava da će napustiti upotrebu sile“ i da će „zadržati mogućnost preduzimanja svih neophodnih mera, usmerenih na spoljno mešanje i separatiste ‘nezavisnosti Tajvana’ i njihove separatističke aktivnosti“.

Niko ne sme da potceni odlučnost i snažnu sposobnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, navodi se u komentaru CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.