U trendu

Covic: Neki bi da sruse BiH menjajući ustavnu strukturu

BANJALUKA – Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon današnjih pregovora lidera političkih stranaka u Federaciji BiH o izbornoj reformi da je izgubljen fokus i da bi neki hteli brutalno da sruše BiH, menjajući ustavnu strukturu te zemlje.

„Bojim se da ima onih koji žele brutalno da sruše BiH menjajući ustavnu strukturu, znajući da je to krajnje rizično uraditi u parlamentu BiH. To ujedno govorim i zbog dešavanja u okruženju“, rekao je Čović.

On je naveo da je kompromis mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovu, prenosi RTRS.

„Bili smo spremni da napravimo ogroman ustupak po pitanju funkcionisanja FBiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti“, rekao je Čović.

On kaže da „rušioci BiH, kroz svoje slanje poruka pre pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod u BiH.

„Ono što su oni zamislili u svojim glavama moraće da objasne svom narodu sada ili u vremenu koje dolazi. Mi ćemo voditi politiku i sutra kada nastavimo pregovore“, dodao je Čović.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je na stranačkom skupu aktiva žena uoči današnjeg nastavka pregovora o izbornoj reformi da je Čović „sam sebi suzio prostor delovanja i da će morati da plati za ono što je uradio i napismeno odustane od blokada koje drži u FBiH ili nema dogova“.

Izetbegović je optužio Čovića da je pokvario odnos Bošnjaka i Hrvata svojom podrškom lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i tako „naljutio Bošnjake i napravio problem“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.