U trendu

Crkveni život zbog epidemije u CG sveden na minimum

PODGORICA – Proslava Badnjeg dana ove godine je zbog epidemiološke situacije u Crnoj Goroi svedena na minimum, pa bi vernici ovu situaciju trebalo da iskoriste i osete skromnost i lepotu praznika, kaže sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Nikola Pejović.

Pejović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da će sveštenstvo nakon jutarnje službe u Hramu naložiti i blagosiljati badnjake, a vernici će tokom celog dana moći da dođu do crkve i prilože svoj badnjak.

Istakao je da bi nastupajuće božićne praznike, shodno celokupnoj situaciji u zemlji i svetu, trebalo provesti u molitvenoj atmosferi i porodičnom ambijentu.

„Jer ovo je praznik koji se rađa iz jedne svete porodice, pećine, jasala, iz skromnog ambijenta i možda su ovi dani i situacija prilika da se podsetimo na tu lepotu slavljenja praznika u skromnosti i ljubavi“, rekao je Pejović.

Umnogome su, kaže, korigovali ne samo organizovanje svečanost, nego i celokupni crkveni život koji je sveden na minimum dešavanja, a to je sveta liturgija.

Govoreći o običajima, Pejović je rekao da je Božić praznik koji nigđe kao u Crnoj Gori nema tu simboliku i razvijene i sačuvane običaje koji počinju tradicionalnim branjem badnjaka.

„To je nešto što je značajno da se zadrži, neguje, da se na pravi način sprovodi da bi se imalo smisla. Kroz sve te običaje, Bog nas upućuje jedne na druge, jer je ovo praznik u kojem je Bog pomirio nebo i zemlju, pomirio nas među sobom“, rekao je Pejović.

Praznici su, ističe, uvek povod da čovek unese radost i smisao u svoju besmislenu svakodnevicu ispunjenu brigom i trkom.

„Ako je neki praznik razlog za tu radost, onda je to praznik Božića. Tu podsećamo sebe i druge da ne dozvolimo da niko i ništa ne poremeti tu radost praznika“, rekao je Pejović, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.