U trendu

Crnadak: Ključni akteri odgovorni što BiH još nema SM

SARAJEVO – Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, izjavio je danas da su „ključni akteri“ napravili zbrku i da je to razlog što ni godinu dana posle izbora nije profunkcionala vast na svim nivoima u toj državi.

„Evropski put i običan život postali su taoci pregovora oko formiranja vlasti. Institucije treba da najnormalnije rade dok traju pregovori o novom Savetu ministara. Ovo je jedan haos stvoren koji ničemu ne vodi“, rekao je Cnadak.

Podsetio je da počinje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a da je BiH jedina zemlja na evropskom kontinentnu koja u tom telu neće imati predstavnika.

To je, kazao je, zato što je vladajuća „trojka“ rekla da BiH ne treba da ima tamo delegaciju jer nema Savet ministara, što smatra neprihvatljivim.

Ocenivši da je takav pristup neodgovoran, Crnadak ističe da „neki signali, neke izjave, jednim delom su ohrabrujuće“, pa se, kaže, nada da bi moglo da dođe do neke vrste aktivnosti i u Parlamentu i Savetu ministara.

On je pozvao tri stranke, SDA, SNSD i HDZ BiH, da taj posao, kako je rekao, završe.

O 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedninjenih nacija je rekao da je to jedan veliki festival svetske politike, a na pitanje da komentariše izlaganje predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića na tom zasedanju, Crnadak kaže da nije njegovo da komentariše odnose u Predsedništvu BiH.

„Činjenica je da ovaj govor nije prošao usaglašavanje, nije imao takvu vrstu pripreme, da li je to takav dogovor u Predsedništvu, nemam informaciju. Nemam poseban komentar na koji način se Predsedništvo spremalo za ovu sednicu“, istakao je.

Smatra da je BiH poštovana od susednih zemalja i da Sarajevo ima, kako je ocenio, dobar odnos i sa Srbijom, a postoji i hrvatski interes jer je to isti narod koji živi ovde i u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, postoji specifičan odnos između Komšića i HDZ-a i očigledno je da se ta vrsta odnosa polako prenosi i na odnos HDZ-a u Hrvatskoj, a treba imati u vidu i da je izborna kampanja u Hrvatskoj i kad sve saberete dobijete ovakvu razmenu izjava

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.