U trendu

Čvršća saradnja s Minskom u oblasti inovacija

MINSK – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa predsedavajućim Državnog komiteta za nauku i tehnologiju Belorusije Aleksandrom Šumilinom i tom prilikom poručio da Srbija želi da razvija aktivnu saradnju sa Belorusijom u oblasti inovacija i digitalne ekonomije u budućnosti.

Popović je istakao da Srbija, po sličnom modelu kao Belorusija, gradi svoj inovacioni ekosistem, razvijajući savremenu infrastrutkuru i tehnoparkove u univerzitetskim centrima, ali i u manjim gradovima u regionima.

„To je osnova za inovacioni rast i model za oblikovanje što većeg broja mladih inženjera da svoju budućnost prepoznaju u inovacijama, tehnologijama i tehnološkom preduzetništvu“, naglasio je Popović.

On je ukazao da Srbija u ovom trenutku gradi dva najsavremenija inovaciona i tehnološka parka u univerzitetskim centrima Novom Sadu i Nišu, kao i da se trenutno završava izgradnja osam inovacionih startap centara u regionima u Srbiji.

On je istakao da se u Srbiji, pored intenzivnog razvoja inovacione infrastrukture, kroz različite podsticaje koje daju njegov kabinet i Vlada Republike Srbije, stimulišu mladi preduzetnici da otvaraju svoje startap kompanije i razvijaju svoje kapacitete za istraživanje i razvoj u oblasti inovacija.

Šumilin je istakao da Belorusija utvrđuje svoj program razvoja inovacija na period od pet godina.

On je ukazao da u ovom trenutku u Belorusiji postoji 15 tehnoloških parkova u svim oblastima zemlje.

Šumilin je naglasio da se 10 odsto od svih poreza na dobit u zemlji sliva u Inovacioni fond odakle se ta sredstva opredeljuju za inovacioni razvoj ekonomije Belorusije.

Popović i Šumilin su razgovarali o potencijalima za saradnju dve zemlje u oblasti digitalnih tehnologija, digitalizacije poljoprivrede, upotrebe bespilotnih letelica, vozila na električni pogon, kao i upotrebe inovacija u medicini.

Dvojica sagovornika su potvrdili spremnost Srbije i Belorusije da se težnja ka razvoju čvršće saradnje u budućnosti formalizuje kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji između dve zemlje, koji će omogućiti razmenu znanja i iskustava u razvoju inovacionog ekosistema i infrastrukture, razmenu tehnologija, kao i zajednički rad srpskih i beloruskih inženjera na razvoju savremenih inovacionih rešenja i digitalnoj transformaciji ekonomija dve zemlje.

Tokom zvanične posete Belorusiji, ministar Popović je posetio i Belorusko-kineski industrijski park Veliki kamen, koji Republika Belorusija razvija zajedno sa kineskim partnerima, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.