U trendu

Da li je počelo? Tramp ZVANIČNO objavio rat Severnoj Koreji?

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izjavio je danas da je predsednik SAD Donald Tramp objavio rat njegovoj zemlji i da Pjongjang zadržava pravo da preduzme kontramere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u severnokorejskom vazdušnom prostoru.

„Ceo svet bi trebalo da se jasno seća da su SAD te koje su prve objavile rat našoj zemlji“, rekao je Ri novinarima u Njujorku, prenosi Rojters.

„Pošto su SAD objavile rat našoj zemlji, mi ćemo imati svako pravo da preduzmemo kontramere, uključujući i pravo da oborimo američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica vazdušnog prostora naše zemlje. Tada će se znati odgovor na pitanje ko će biti duže tu“, istakao je ministar spoljnih poslova Severne Koreje.

Ri je posle obraćanja novinarima otišao u svoj automobil, ali se ubrzo vratio da bi rekao još nešto.

„U svetlu objave rata koju je iznela Trampova administracija, na stolu vrhovnog vođe DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) biće sve opcije“, kazao je Ri.

Njegove reči su, kako prenosi Rojters, bile odgovor na upozorenja koja je administracija američkog predsednika iznela, a kojima je takođe poručeno da su na stolu američke administracije sve opcije kada je u pitanju Severna Koreja, njen nuklearni i raketni razvoj i njena pretnja da poseduje oružje koje može da pogodi američko kopno.

Ri je govoreći u UN u subotu, rekao da je gađanje američkog kopna raketama Severne Koreje neizbežno, nakon što je „Gospodin Zli predsednik“ Tramp nazvao lidera te države „malim raketašem“ u samoubilačkoj misiji.

Tramp je u subotu na Tviteru poručio da, ukoliko je ministar spoljnih poslova Severne Koreje u UN preneo stavove lidera te zemlje Kim Džong Una, „oni neće još dugo biti tu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)