U trendu

Dačić: Graditi prijateljske odnose i strateško partnerstvo

SANTO DOMINGO – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u poseti Dominikanskoj Republici, izjavio je da je njegova poseta toj zemlji od istorijskog znacaja za razvoj odnosa dve zemlje.

„Naša je želja i cilj da sa Dominikanskom Republikom, Srbija gradi priljateljske bilateralne odnose i strateško partnerstvo“, rekao je juče Dačić u Santo Domingu, posle razgovora sa šefom diplomatije Dominikanske Republike Migelom Vargasom Meldonadom.

„Nama je cilj da što više razvijamo trgovinsku i ekonomsku saradnju i u tom smislu da spojimo naše privredne komore, nađemo najbolji način za povećanje naše ekonomske razmene koja je veoma mala. Ona iznosi oko 2-3 miliona dolara“, kazao je Dačić

Srbija je s Dominikanskom Republikom, naveo je ministar, potpisala nekoliko sporazuma, među kojima jedan vezan za ukidanje viza za diplomatske i službene pasoše, kao i sporazum vezan za formiranje radne grupe za ekonomsku saradnju.

Dačić je napomenuo da je potpisan memorandum o saradnji srpske diplomatske akademije i dominikanskog instituta, planirana je razmena diplomata i ustanovljenje počasnih konzula Srbije u Dominikanskoj Republici i obratno.

Šef srpske diplomatije je naveo da će se Srbija i Dominikanska Republika međusobno podržavati u međunarodnim organizacijama.

„Mi smo daleko, ali budite ubeđeni da u nama imate velike prijatelje. Mi s velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo posetu mog kolege Vargasa Beogradu, da pokušamo da mu uzvratimo veliko gostporimstvo koje ste vi nama ovde pokazali. Budite ubeđeni da ćete imati veliko gostoprimstvo i veliku dobrodošlicu u Beogradu“, rekao je Dačić.

„Mislim da je ovo od istorijskog značaja za razvoj odnosa između naših zemalja. Prenosim vam pozdrave našeg predsednika Aleksandra Vucica koji će sa radošću biti domaćin i ministru Varagasu, ali i vašem predsedniku“, rekao je Dačić novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.