U trendu

Dačić: KiM da bude u dlaje visoko na agendi SB UN

NJUJORK – Konflikt na Kosovu je daleko iza nas, ali smo daleko od stabilne i bezbedne situacije i zato Kosovo treba i dalje da bude visoko na agendi SB UN , poručio je večeras šef diplomatije Srbije Ivica Dačić u Njujorku.

U vreme kada Srbija nastoji da dođe do trajnog rešenja za KiM drugačiji pristup bio bi kontarproduktivan, ocenio je on na sednici SB UN o KiM, prvoj posle šest meseci.

Podsetio da je članstvo u ovom telu privilegija ali i odgovornost u cilju prevencije konflikata.

On se zahvalio Kini, predsedavajućoj SB UN, na tome što je stavila pitanje Kosova i Metohije na dnevni red, nakon što je Velika Britanija odlučila da to pitanje tokom nejnog predsedavanj u avfustu ne bude razmatrano.

„U avgustu nije bilo sednice i ne mogu a da ne izrazim nezadovoljstvo zbog odluke Velike Britanije što je tako odlučila uz objašnjenje da situacija mirna i da se na terenu ništa ne dešva“, rekao je Dačić.

Kako kaže, u govoru će objasniti zašto je ot pogrešna pristup i zašto je važno da ova temai dalje ostane visoko na agendi SB UN.

Zbog neuspeha u dogovaranju o dnevnom redu stvorena je loša atmosfera između Beograda i Prištine, alii među članicama SB UN, a postojala je opasnost da se program rada SB UN dovede u pitanje što nije dobro.

„Smatram da o tome treba da postignu dogovor sve članice SB UN i da to nije tehnička stavr“, poručio je Dačić.

Podsetio je da Zajednica srpskih opština nije formirana 2000 dana i da je Priština imala u prethodnom peridou jednostrane korake.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.