U trendu

Dalaj Lama se izvinio nakon što je tražio dečaku da mu poljubi jezik

NJU DELHI – Budistički lider Dalaj Lama izvinio se nakon što je poljubio dete u usta i tražio od njega da mu sisa jezik, preneo je „CNN“.

Incident se dogodio na događaju na severu Indije, a video snimak pokazuje „spiritualnog“ lidera kako ljubi dečaka u usta i govori mu, sa isplaženim jezikom „sisaj mi jezik“.

U današnjoj izjavi, kancelarija Dalaja Lame je navela da želi da se izvini dečaku i njegovoj porodici, kao i mnogim prijateljima širom sveta zbog bola koje su možda izazvale njegove reči, dodajući da „žali“ zbog incidenta.

„Njegova svetost često se šali sa ljudima koje sretne, na nevin i zabavan način, pa i javno, pred kamerama“, navodi se u saopštenju.

Incident, koji je zgrozio javnost, dogodio se u gradu Daramšala u februaru, ali se tek sad pojavio na društvenim mrežama, što su preuzeli svetski mediji.

Komentarišući incident, grupa za zaštitu dečjih prava iz Delhija, Hak, navela je za „CNN“ da osuđuje sve vrste zloupotrebe dece.

„Neki kažu da je deo tibetanske kulture da se pokazuje jezik, ali ovaj video sigurno nije o bilo kakvom kulturološkom izražavanju. Čak i da jeste, takve ekspresije nisu prihvatljive“, navode iz Haka.

Ovo izvinjenje nije prvo koje je Dalaj Lama uputio prethodnih godina.

On se izvinio 2019. godine, nakon intervjua za „BBC“, kada je rekao da, ako ga ženski Dalaj Lama nasledi, ona bi morala da bude „više atraktivna“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.