Damask: Turski konvoj s oružjem ušao u Siriju

BEJRUT – Turski konvoj oklopnih vozila sa municijom ušao je u Siriju i kreće se ka Han Šeihunu, poslednjem uporištu pobunjenika do kojeg je ranije stigla sirijska vojska u okviru svoje ofanzive, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Damasku.

Sirijski državni mediji tvrde da turske snage žele da pomognu pobunjenicima u Han Šejkunu koji se bore protiv ofanzive sirijske vlade, nazivajući taj čin agresijom, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva kaže se da Sirija najoštrije osuđuje poteze turske i da smatra Ankaru „potpuno odgovornom za posledice ovog snažnog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije“, navodi TAS S.

Dok Turska nije zvanično komentarisala navode o konvoju, Damask upozorava da „ovakvo neprijateljsko ponašanje turskog režima“ neće uticati na ofanzivu sirijske vojske u Han Šeikunu koji se nalazi u Idlibu, duž glavnog autoputa od Damaska do Alepa.

Turska podržava neke pobunjenike na severozapadu Sirije i razmestila je snage u Idlibu, u dogovoru sa Rusijom, podseća Rojters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su vazdušni udari pogodili položaje oko turskog konvoja koji je zastao na autoputu na severozapadu Sirije.

Grupa sa sedištem u Londonu takođe navodi da je jedan borac iz redova pobunjenika koji je bio u pratnji konvoja ubijen, a da su drugi ranjeni.

(Tanjug)

Napišite komentar