U trendu

Dan: U Podgorici uhapšen milijarder Telman Ismailov

PODGORICA – U Podgorici je danas uhapšen Azerbejdzanac Telman Ismaiov po ruskoj poternici, zbog sumnje da je povezan sa organizacijom ubistva dva biznismena na području Rusije.

Podgoričkom portalu Dan iz policije je nezvanično potvrđeno da je Ismailov, poznati milijarder, uhapšen danas posle 14 časova, na osnovu ruske poternice.

Pozivajući se na pisanje portala Crime Rušia, koji se bavi vestima iz kriminala u toj zemlji, Ismailov je nakon bekstva iz Rusija namerno izabrao Crnu Goru, koja ga je tada „štitila od izručenja ruskim vlastima”, prenosi Dan.

Ismailov je vlasnik luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji – „Mardan Palace”, najskupljeg hotela u Evropi čija je gradnja koštala preko 1,5 milijardi dolara.

Ismailov se potraživao u Rusiji zbog pokušaja ubistva pop pevača Avrama Rusa u noći između 18. i 19. avgusta 2006. godine.

Nepoznate osobe tada su pucale iz kalašnjikova na automobil kojim je u jednoj moskovskoj ulici upravljao poznati pevač. Ruso je tada teško ranjen, ali je uspeo da pobegne ubicama. To je bio drugi napad na njega, a prethodno je bio i kidnapovan.

Moskovsko tužilaštvo otvorilo je krivični slučaj pokušaja ubistva.

Prema ranijim izveštajima, pevača je sponzorisao upravo Telman Ismailov koji je, navodno, u njegovu karijeru uložio oko 2,5 miliona rubalja.

U jednom trenutku Ismailov je shvatio da je novac dao uzalud, nakon čega je navodno i organizovao pokušaj ubistva.

Svetski mediji pisali su o Ismailovu i tokom 2013. godine, nakon što je objavljena vijest da su glumica Monika Beluči i Vensan Kasel odlučili da se razvedu nakon 14 godina braka.

Brojni mediji tada su objavili da je Beluči četiri godine, odnosno od 2009. godine u aferi sa Ismailovim.

Monika i Telman navodno su se upoznali u Turskoj, a pisano je i da je Ismailov radi otvaranja svog hotela „Mardan Palace” unajmio privatni avion kako bi preneo ogromne zalihe najkvalitetnijeg kavijara i platio Paris Hilton, Ričarda Gira, Šeron Stoun i Toma Džonsa da prisustvuju žurci.

Hotel je nazvan po Telmanovom ocu Mardanu, a na njegove plaže prebačeno je 9.000 tona finog peska iz Egipta. Najskuplja soba koštala je tada 19.000 dolara po danu.

Ismailov je rođen je u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdzana, kao deseto od dvanaestoro dece u jevrejskoj porodici.

Vlasnik je brojnih kompanija širom sveta, a u Rusiji je studirao ekonomiju i u toj zemlji je proveo veći deo života.

Bio je vlasnik i Čerzikovski pijace u Moskvi, najveće te vrste u Evropi, koja je zatvorena zbog sumnjivog poslovanja 2009., preneo je Dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.