U trendu

Dan: VK će dati tzv. hitno mišljenje o Zakonu o predsedniku

PODGORICA – Venecijanska komisija će, na zahtev predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, dati takozvano hitno mišljenje o Zakonu o predsedniku koji je usvojila Skupština Crne Gore, potvrđeno je podgoričkom Danu u tom savetodavnom pravnom telu Evropske komisije.

Đukanović se usprotivio usvojenom zakonu, pa je 7. novembra odbio da ga proglasi i vratio ga Skupštini na ponovno usvajanje, a da bi sprečio da parlamentarna većina drugi put usvoji izmene Zakona o predsedniku, zatražio je hitno mišljenje od Venecijanske komisije.

Ukoliko isti Zakon o predsedniku bude ponovo usvojen u Skupštini, Đukanović je dužan da ga potpiše, predviđeno je Ustavom Crne Gore.

Obično se događa da se mišljenje o pravnim aktima traži od Venecijanske komisije pre nego što zakon uđe u proceduru usvajanja, mada nisu nepoznati slučajevi da se to uradi i kasnije, kao što je slučaj sa Đukanovićevim zahtevom.

Na sajtu Venecijanske komisije piše da se u retkim slučajevima, u slučaju hitnih zahteva, hitna mišljenja usvajaju van četiri plenarne sednice.

„Na primer, ako je potrebno mišljenje pre predstojećeg referenduma ili debate u parlamentu, ono se može izdati kao „hitno mišljenje“ van perioda zvanične plenarne sednice u Veneciji, tako da dotične vlasti mogu da iskoriste pravno veštačenje na vreme. Takva hitna mišljenja se obično formalno ‘potvrđuju’ na sledećoj plenarnoj sednici“, precizirano je na sajtu Venecijanske komisije.

Prema podacima iz 2021. godine, članice Venecijanske komisije su 62 države, od kojih su 47 države članice Saveta Evrope.

Crna Gora kao članica Vencijanske komisije ima predstavnika Srđana Darmanovića, a njegov zamenik je Zoran Pažin. Oni, međutim, neće učestvovati u raspravi o Zakonu o predsedniku jer su pravila Venecijanske komisije takva da članovi ne mogu učestvovati u raspravama o pravnim aktima iz sopstvene države.

Oni nemaju pravo ni na komentarisanja kada se mišljenje o nekom pravnom aktu nađe na plenumu.

Prema informacijama sa sajta Venecijanske komisije naredna plenarna sednica planirana je za 16. i 17. decembar.

U obraćanju predsednici Venecijanske komisije Kler Bazu Malaurije, Đukanović je naveo da bi posledica mogućeg ponovnog izglasavanja spornog zakona mogla biti urušavanje ustavnog poretka Crne Gore i univerzalnih pravnih vrednosti.

Ukoliko Venecijanska komisija saopšti mišljenje o ovom zakonu, to će biti dodatni mehanizam za ocenu njegovog legitimiteta, ali ono nije obavezujuće za Skupštinu i predlagača, iako ima veliku težinu, naročito u svetlu činjenice da je Crna Gora zastala na svom putu ka EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.