Danas referendum u Turskoj, o važnim ustavnim promenama

Građani Turske će se danas na referendumu izjasniti o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ishod referenduma mogao da ima širi uticaj na sve aspekte budućnosti Turske i da Erdoganu obezbedi još 12 godina na vlasti.

Erdogan očekuje pobedu na referendumu, tvrdeći da istraživanja pokazuju da ustavne reforme podržava između 55 i 60 odsto glasača.

„U nedelju, mislim da će biti veoma jasan ishod u korist onih koji su za“, rekao je on u intervjuu za tursku televiziju.

Ukoliko pobedi na referendumu, Erdogan će imati ovlašćenje da postavlja ministre, a čitava birokratija biće centralizovana u njegovoj predsedničkoj palati.

Protivnici su zabrinuti da će novom sistemu nedostajati „balans i provere“ koji su specifični za sistem SAD, sa ciljem da se predsedništvo odvrati od vladavine jednog čoveka.

Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije, Kemal Kiličdarglu upozorio je da Turska bira da li želi da i dalje ima demokratski parlamentarni sistem ili vladavinu jednog čoveka. On je novi sistem opisao kao „autobus bez kočnica, čija je destinacija nepoznata“.

Referendum se održava 94 godine nakon što je Kemal Ataturk osnovao modernu Tursku, a mogao bi da promeni odnose Ankare sa Zapadom, mirovne pregovore sa Kurdima i procese unutar društva.

Novi sistem bio bi na snazi od novembra 2019. godine, kada bi predsednički i parlamentarni izbori bili održani u isto vreme.

S obzirom na to, Erdogan bi u novom sistemu mogao da ostane na vlasti do 2029. umesto do 2024. godine.

Negativan ishod, međutim, bio bi veliki udarac za njegov status svemogućeg vladara u Turskoj, navode agencije.

U slučaju lake pobede, Erdogan bi mogao samopouzdano da se odlučno udalji od evropskih integracija i pokaže da Turska može da stvori alternativna strateška partnerstva, uključujući i ono sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.