Debakl Kotlebinih ekstremista na regionalnim izborima u Slovačkoj

Regionalni izbori u Slovačkoj u subotu doneli su debakl ekstremista, pošto je lidera Narodne stranke Naša Slovačka koja otvoreno veliča slovački ratni klerofašistički marionetski režim, Marijana Kotlebu, porazio privrednik Jan Lunter, kome su u nevidjenoj slozi podršku kao svom kandidatu dale i vladajuća koalicija i veliki deo opozicije, a u regionalnim skupštinama imaće svega dva poslanika.

Na ovim petim izborima za poslanike skupština i predsednike osam regiona koliko ima Slovačka, prema nezvaničnim rezultatima, vladajuća stranka SMER Roberta Fica, koja je do sada imala vlast u šest županija, pretrpela je poraz i njeni kandidati stajaće na čelu samo dva regiona, dok su uspele opozicione stranke centra i desnice i nezavisni kandidati.

Kandidati ujedinjene opozicione desnice biće u narednih pet godina na čelou pet od osam regiona, pokazali su konačni nezvanični rezultati koje je noćas objavio slovački Zavod za statistiku.

Od 416 poslanika regionalnih skupština kao najjača grupa su po običaju nezavisni kandidati, koji su osvojili 161 poslanički mandat, na drugom mestu su stranke opozicione desnice koje će imati 107 poslanika a tek na trećem mestu vladajući socijalisti iz SMER-a sa 98 poslanika.

U subotu su Slovaci ipak poslušali apel celog državnog vrha i emotivnu poruku predsednika Andreja Kiske da izadju na izbore i zaustave zlo u vidu neofašista, Kotlebe i njegovih ekstremista, koji žele da izvedu Slovačku iz Evropske unije i pretvore je u ksenofobnu državu u kojoj dominira strah i govor mržnje i izašli su nešto masovnije na birališta, tako da je izlasnost dostigla 29,95 odsto od 4,4 miliona registrovanih birača.

Najmasovnije su Slovaci poslušali apel predsednika, predsednika parlamenta i premijera u Regionu Banske Bistrice, gde je na izbore izašlo rekordnih 40 odsto birača, a dosašnji predsednik regiona Kotleba i njegovi ekstremisti doživeli su debakl.

Ekstermisti su na svoju listu u regionima, pre svega u Banskoj Bistrici, postavli 355 kandidata od čega su uspela samo dvojica a sam Kotleba je izgubio 25.000 glasova.

Novi predsednik Regiona Banske Bistrice, nezavisni kandidat sa podrškom praktično cele demokratske političke scene, privrednik Jan Lunter, osvojio je 48 odsto glasova a dosadašnji Marijan Kotleba svega 23,2 odsto.

„Prvo što ću uraditi otvoriću širom vrata i provetriti prostorije. Smatram da je veoma važno da smo potvrdili da spadamo u EU i ponovo ćemo dići zastavu EU na zgradi regionalne uprave koje za vreme dosadašnjeg župana nije bilo. Naše mesto je u Evropi i ne želimo da odemo uz nje“, kazao je Lunter slovačkom dnevniku Pravda. 

Lunter je upozorio da Banska Bistrica može da bude generalno primer za celu Slovačku kako mogu da se poraze ekstremisti, kada se svi ujedine u korist gradjana Slovačke.

Konačne zvanične rezultate Republička izborna komisija saopštiće danas. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.