U trendu

Delovati preventivno protiv terorizma

Terorizam, uključujući povećanu radikalizaciju pojedinaca putem društvenih mreža, promenio se tokom protekle decenije, a nasilni ekstremizam se može suzbiti samo uvodjenjem preventivnih mera, naveo je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun u izveštaju Generalnoj skupštini UN.

Ban Ki Mun je pozvao zemlje članice da primene rezoluciju o konfliktu, da osnaže omladinu, unaprede mogućnosti za obrazovanje i prihvate ljudska prava u borbi protiv terorizma.

„Moramo da obratimo više pažnje na pitanje zbog čega nasilne ekstremističke organizacije privlače pojedince“, naveo je Ban Ki Mun.

Generalna skupština UN je u septembru 2006. godine usvojila strategiju za podršku državnim, regionalnim i medjunarodnim naporima u borbi protiv terorizma.

Strategijom je predvidjena prevencija, unapredjenje kapaciteta zemalja za borbu protiv terrizma, jačanje uloge UN, kao i obezbedjivanje vladavine prava.

Ban Ki Mun je rekao da su tokom proteklih nekoliko godina terorističke organizacije kao što su Islamska država, Al Kaida i Boko haram „oblikovale sliku nasilnog ekstremizma i debatu o tome kako se suočiti s pretnjom“.

On je dodao da su te organizacije poslednjih godina uspešno koristile društvene mreže da prenesu svoje „ideje i poduhvate“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.