U trendu

Demokrate u Senatu Kongresa SAD izlažbu optužbe protiv Trampa uz snimke januarskog nasilja

Američke demokrate danas su  u Senatu, gornjem domu Kongresa SAD, počele izlaganje svoje optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, optuženog za „podsticanje na pobunu“ pred napad mase na Kongres.

Optužnica je podržana prikazivanjem šokantnim snimkom nasilja uz paralelno prikazivanje izjava samog Trampa i slika njegovih pristalica kako nasilno upadaju u zgradu Kongresa.

U Senatu SAD je danas počelo sudjenje Donaldu Trampu, optuženom da je 6. januara „podstakao“ svoje pristalice na upad u Kongres.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Tramp koji sada živi na Floridi, neće svedočiti u procesu. I nema mnogo sumnje da će na kraju procesa biti oslobodjen zahvaljujući i dalje jakoj podršci medju republikancima, prenosi Frans pres.

Medjutim demokrate su danas izgledale rešeno da podsete 100 senatora koji služe kao porota u ovom procesu, ali takodje i sve Amerikance, na nasilje tog dana kada je bilo mrtvih i koje će ostati zapisano u istoriji zemlje.

Demokratski kongresmen Džejmi Raskin koji sa još osmoro kolega iz Predstavničkog doma vodi proces parlamentarnog sudjenja, rekao je na početku rasprave da je slučaj protiv Trampa zasnovan na činjenicama. Dodao je da je bivši predsednik poslao svoje advokate na sudjenje da „pokušaju da zaustave Senat da čuje činjenice o ovom slučaju“.

Raskin je više minuta bez ikakvog komentara pustio video koji ilustruje napad na Kapitol, sedište američkog Kongresa.

„Žele da proglase sudjenje završenim pre no što se podnesu bilo kakvi dokazi. Njihov argument je da ako počinite prestup za opoziv poslednjih nedelja na položaju, to možete nekažnjivo, uz ustavni imunitet. Da ne morate da odgovarate“, rekao je Raskin.

Zatim je prikazao snimak haotičnih scena, izgrednika koji probijaju policijske kordone i napadaju policiju, i snimak Trampa koji poziva pristalice da idu na Kapitol.

„Ako ovo nije prestup za opoziv, onda takva stvar ne postoji“, naglasio je Raskin. Dodao je da ako Senat ne bude sudio Trampu, „rizikujemo da 6. januar postane naša budućnost“, prenosi Glas Amerike.

Neobično je što su 100 senatora koji danas služe kao porota, takodje svedoci i žrtve tog napada. To su danas istakli „tužioci“ demokrate i osudili Trampove „laži“ ukazujući da je on mesecima bez dokaza govorio o izbornoj prevari.

„Kao i svi vi, i ja sam evakuisan dok je ta nasilna gomila provaljivala kroz vrata Kapitola“, rekao je Džo Negus.

„Predsednici ne mogu da podstaknu pobunu poslednjih nedelja na položaju, a da zatim odu kao da se ništa nije dogodilo“, poručio je Negus kao odgovor na glavni argument odbrane prema kojem se  u Senatu ne može suditi za opoziv bivšeg predsednika.

Po Trampovim advokatima Dejvidu Šenu i Brusu Kastoru, „apsurdno je i neustavno“ voditi proces opoziva „običnog gradjanina“. Taj argument zastupaju brojni republikanski senatori.

Oni takodje naglašavaju da bivši predsednik „nije ni od koga tražio da počini ilegalna dela“.

Planirano je da se posle debate danas glasa o ustavnosti procesa i očekuje se da će demokrate izaći kao pobednici. To će biti odlučeno prostom većinom glasova. S obzirom na to da demokrate imaju tanku većinu u gornjem domu Kongresa, verovatno je da će se sudjenje nastaviti.

Ali, da bi se izrekla presuda o krivici, po Ustavu je, medjutim, potrebna dvotrećinska većina. Iako su neki republikanci možda spremni da glasaju zajedno sa demokratama, teško da mogu da svi zajedno dostignu dvotrećinsku većinu, i svi su izgledi da će Tramp biti oslobodjen.

Prvi put je procedura opoziva pokrenuta protiv nekog bivšeg američkog predsednika posle njegovog odlaska iz Bele kuće. A on je već prvi predsednik protiv koga je u Predstavničkom domu dva puta pokretana procedura opoziva.

Pre godinu dana, Senat koji su tada kontrolisali republikanci, oslobodio je Trampa optužbi za opstruisanje Kongresa i zloupotrebu položaja time što je  2019. godine vršio pritisak na predsednika Ukrajine da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera. Tramp je odbacio te optužbe kao „lov na veštice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.