Demonstranti u Honkongu razbijali izloge, neredi i u metrou

HONGKONG – Demonstranti u Hongkongu danas su razbijali izloge u tržnom centru i panoe na stanici metroa, u znak protesta zbog jučerašnjeg hapšenja prodemokratskih poslanika.

Hongkong, autonomna kineska teritorija, ušao je u šesti mesec protesta koji su započeli zbog predloženog zakona o ekstradiciji optuženih Kini, a proširili su se potom i na zahteve za većom demokratijom, preneo je AP.

Vlasti su danas nakon nereda zatvorile stanicu metroa u četvrti Ša Tin, ali hapšenja demonstranata do sada nije bilo.

U odvojenom incidentu, tridesetak demonstranata je u četvrti Cuen Mun upalo u tržni centar a neki su razbili izloge i prevrtali stolove u restoranu.

Sedmoro prodemokratskih poslanika je juče pritvoreno ili se suočava sa mogućim hapšenjem, saopštila je policija Hongkonga.

Navedeno je da su trojica poslanika privedena i optužena za opstrukciju rada skupštine tokom sastanka održanog 11. maja na kojem se raspravljalo o odloženom Zakonu o izručivanju Kini koji je izazvao pet meseci protesta.

Ostali su dobili poziv da se pojave u policijskim stanicama, prenosi AP.

Demokratski poslanici smatraju da će ovaj vladin pritisak izazvati više nasilja i biti iskorišćen kao izgovor za odlaganje ili otkazivanje okružnih izbora koji bi trebalo da budu održani 24. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.