Desetine mejlova Klintonove cenzurisano iz bezbednosnih razloga

Desetine mejlova koje su prošle kroz privatni, nebezbedni kućni server Hilari Klinton u vreme kada je ona bila državna sekretarka SAD, sadrže informacije o nacionalnoj bezbednosti koje se sada smatraju suviše osetljivim da bi bile dostupne javnosti, pokazuje danas objavljeni paket njenih prepiski.

Na 2.206 strana mejlova, vlada je cenzorski intervenisala najmanje 64 puta u 37 poruka.

Hilari Klinton je rekla da sa svog privatnog mejl servera nikada nije slala poverljive informacije.

Asošiejted pres je bio prvi koji je otkrio da takav server postoji u njenoj kući u Njujorku.

Sa današnjim „paketom“, količina objavljenog materijala sada zaprema 12 odsto od ukupno 55.000 strana mejlova koje je Hilari Klinton predala pravnicima Stejt departmenta ove godine.

Odluka Klintonove da ne koristi mejl Stejt departmenta već svoj lični postao je politički problem za nju, pošto republikanci koriste priliku da je prikažu kao osobu kojoj se ne može verovati i koja je spremna da krši pravila zarad sopstvenih interesa.

Tu je i problem poverljivih informacija koje su se našle u neobezbeđenom i-mejl sistemu Klintonove.

Memorandum generalnog inspektora obaveštajnih službi SAD upozorio je FBI na potencijalno kršenje bezbednosti koje potiče od toga što Klintonova koristi svoj privatni server, smešten u njenoj kući.

Generalni inspektor je saopštio da je njegova kancelarija, pregledajući ograničeni uzorak od 40 mejlova Klintonove, našla poverljive informacije u četiri mejla.

Te četiri poruke nisu bile obeležene kao poverljive, a morale su – zbog toga što su sadržale informacije koje su u vreme slanja bile državna tajna, dodao je inspektor.

Klintonova je više puta branila svoju odluku da koristi lični sistem za slanje mejlova jer njen privatni server ima „brojne zaštite“. Ona je odgovornost za objavljivanje dokumenata svalila na Stejt department.

U danas objavljenom paketu informacija nema ničeg očigledno zapanjujućeg, piše AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.