Desetine poginulih u snažnim izraelskim udarima na istočnu Siriju

 Najmanje 57 vojnika i prorežimskih boraca poginulo je prošle noći u izraelskim napadima iz vazduha na vojne pozicije u istočnoj Siriji, sudeći po novom izveštaju Sirijske opservatorije za ljudska prava.

U udarima je ubijeno 14 pripadnika režimskih snaga i 43 boraca proiranskih milicija, uključujući 16 Iračana, navela je opservatorija sa sedištem u Velikoj Britaniji, ocenivši da su to „najsmrtonosniji“ izraelski napadi na Siriju od početka gradjanskog rata u toj zemlji 2011. godine, preneo je Frans pres.

Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros istočnu Siriju, gadjajući položaje i skladišta oružja boraca koje podržava Iran i u tim udarima ih je poginulo i ranjeno na desetine, navela je ranije opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, kako je preneo AP.

Sirijska državna novinska agencija SANA je izvestila da su na meti udara bila područja u i oko gradova Deir el -Zur, Majadin i Bukamal duž granice s Iranom, ali nije objavila više detalja.

Opservatorija za ljudska prava je navela da je bilo najmanje 18 udara u Deir el-Zuru, te duž granice s Irakom i da je pogodjeno nekoliko skladišta oružja.

Visoki američki obaveštajni zvaničnik koji je upoznat sa napadom rekao je Asošiejted presu da su udari iz vazduha izvedeni na osnovu dojava do kojih su došle SAD i da je ciljan niz skladišta oružja u Siriji.

On je rekao da su skladišta služila i da se preko njih prenose komponente za podršku iranskom nuklearnom programu.

„Spalili su iranske pozicije u Deir el – Zuru“, rekao je Omar Abu Lajla, aktivista iz istoimene provincije koji izveštava iz pograničnog područja.

Izrael je u proteklim godinama izveo stotine udara na vojne ciljeve u Siriji povezane s Iranom ali retko komentariše takve operacije.

Udari prošle noći izvedeni su u vreme pojačane napetosti u regionu zbog zabrinutosti da bi Iran mogao da se osveti za prošlogodišnje ubistvo jednog od svojih najviših komandanata generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu.

Pomenuti zvaničnik SAD koji je tražio da ostane anoniman rekao je da je državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovarao u ponedeljak o najnovijem udaru sa šefom Mosada Josijem Koenom u kafeu Milano u Vašingtonu.

To je redak slučaj objavljivanja saradnje dve zemlje saveznice o izboru meta u Siriji, navodi AP.

Iran nije odmah ništa komentarisao, a jedan neimanovani zvaničnik je rekao da je sirijska protivvazdušna odbrana odgovorila na dolazeće rakete.

Sirijska opservatorija je zabeležila 39 izraelskih napada u Siriji 2020. godine koje su pogodile 135 ciljeva, uključujući vojne punktove, skladišta i vozila.

U tim napadima je ubijeno najmanje 217 ljudi,uglavnom pripadnika milicija saveznika Irana, po podacima opservatorije.

Najnoviji udar dogodio se poslednjim danima adminustracije predsednika SAD Donalda Trampa i izraelski vojni dopisnik Amos Harel je objavio da su baterije raketa „Patriot“ razmeštene u izraelskoj luci Ejlat na Crvenom moru i očito je da je izraelska vojska u visokoj odbrambenoj pripravnosti.

On je napisao u listu „Harec“ da iznad Izraela leti izuzetno mnogo borbenih aviona tokom većeg dela dana u vreme kada te letelice često narušavaju libanski vazdušni prostori nisko nadlećući Bejrut.

Izraelski zvaničnici ažu da su preleti neophodni jer libanski Hezbolah krši UN rezoluciju iz 2006.godine kojom se zabranjuje da razvija vojne sposobnosti i deluje kraj izraelske granice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.