U trendu

Desničarski ekstremista osumnjičen za ubistvo nemačkog zvaničnika

Policija je uhapsila Nemca sa ekstremnodesničarskim stavovima, osumnjičenog za ubistvo regionalnog zvaničnika koji je podržavao otvorenu politiku kancelarke Angele Merkel prema izbeglicama, rekli su danas tužioci.

Četrdesetpetogodišnji osumnjičeni identifikovan samo kao Stefan E. u skladu sa zakonima o privatnosti. Optužen je da je ovog meseca pištoljem ubio 65-godišnjeg Valtera Libkea, rekao je porptarol nemačkog saveznog tužilaštva.

On je rekao novinarima da tužilaštvo veruje da je zločin motivisan desničarskim ekstremizmom napadača.

Istražitelji su to zaključili na osnovu javnih izjava osumnjičenog, rekao je portparol i dodao da za sada nema naznaka da je osumnjičeni bio član bilo kakve desničarske terorističke organizacije.

Nemački list „Cajt“ (Die Zeit) preneo je da je osumnjičeni desetinama godina umešan u zločine iz mržnje, uključujući napad bombom kućne izrade na sklonište za izbeglice u nemačkoj državi Hesen 1993. godine. 

Libke je ubijen 2. juna u svom domu u gradu Kaselu. Stotine ljudi su došle na njegovu sahranu subotu, a oko 1.300 je prisustvovalo komemoraciji prošle nedelje. 

Libke je bio član Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel, i vodio je regionalnu upravu oblasti Kasela. Javno je podržavao kancelarkinu pristup u prihvatu izbeglica koji su u velikom broju stigli u Evropu pre nekoliko godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.