U trendu

DFC nastavlja promociju ekonomskih vrednosti u regionu

VAŠINGTON – Američka agencija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) saopštila je danas da su Sjedinjene Američke Države posvećene podršci ulaganju u privatni sektor i ekonomskom razvoju u Srbiji, na tzv Kosovu i širem regionu, što je predviđeno Vašingtonskim sporazumom.

“DFC nastavlja da sarađuje sa vladama na promociji ekonomskih mogućnosti u regionu”, rekao je za Glas Amerike neimenovani portparol te organizacije.

Reč je o nezavisnoj agenciji američke vlade osnovanoj decembra 2019, spajanjem Prekomorske privatne investicione korporacije i Uprave za razvojne kredite (DCA) koja je bila deo Američke agencije za razvoj (USAID).

Za područje Balkana značajna je kao vid garanta projektnog finasiranja u saradnji sa privatnim sektorom, koje je trebalo da doprinese ekonomskom približavanju Beograda i Prištine, nakon što je u Beloj kući, 4. septembra 2020. potpisan Vašingtonski sporazum u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i posredstvom njegovom bivšeg izaslanika za dijalog Ričarda Grenela.

Sedište te organizacije otvoreno je u Beogradu krajem septembra 2020, nedugo po potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, što je bilo definisano u dokumentu.

Saradnja uz pomoć nje trebalo je, između ostalog, da se ostvari na izgradnji „Autoputa mira“, koji bi povezao Prištinu i Beograd, železničke pruge na relaciji Priština – Merdare, kao i Niš – i Priština, ali prema dostupnim podacima, kako ocenjuje Glas Amerike, deluje da se, osim potpisivanja dokumenata, u praksi malo toga ostvarilo.

U odgovoru Glasu Amerike DFC, međutim, nije pružio odgovore na pitanja o tome koliki je napredak ostvaren u razvojnim projektima koji bi trebalo da ojačaju ekonomske veze Beograda i Prištine, niti koja je očekivana dinamika za završetak tih projekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.