U trendu

DFC snažno fokusiran na Balkan i pod administracijom Bajdena

VAŠINGTON – Međunarodna finansijska razvojna korporacija (DFC), koja je u septembru prošle godine otvorila prvu regionalnu kancelariju u Beogradu, poručila je da ostaje posvećena podršci privatnom sektoru u Srbiji i u širem regionu, prenosi Glas Amerike, a ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je želja Srbije da gradi što bolje veze sa Amerikom bez obzira na stranke na vlasti.

„Želimo da obnovimo Sporazum o podsticanju investicija na Kosovu i u Srbiji, i tome smo posvećeni, a naš fokus i dalje ostaje na onome što je započeto prošle godine kada je otvorena kancelarija DFC u Beogradu“, naveo je u pisanoj izjavi za Glas Amerike direktor operativnih poslova u DFC-u Dejvid Marčik.

Glas Amerike navodi da je promena vlasti u Vašingtonu navodno uzrokovala nesigurnost na Balkanu i u Grčkoj zbog projekata koji su bili u toku, ali i opšte podrške američke vlade regionu, a Marčik je u vezi sa tim rekao da je „DFC posvećen podršci privatnom sektoru u Srbiji, na Kosovu i širem regionu“.

Marčik je rekao da DFC nastavlja saradnju sa ambasadama na Balkanu i Egejskom regionu, posebno sa ambasadom u Beogradu, kako bi zaposlila ljude u regionalnoj kancelariji, dok istovremeno radi sa Stejt departmentom i Kongresom na sveobuhvatnoj strategiji DFC-a.

Marko Đurić rekao je za Glas Amerike da je bivši direktor regionalne kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović bio sjajan i da je mnogo doprineo efikasnosti kancelarije.

Naveo je da će se nastojati da sa novim direktorom saradnja bude još bolja i da želja Srbije da gradi što bolje veze sa Amerikom nema veze sa pripadnošću stranci.

„Želimo intenzivno da radimo sa novom administracijom na promociji ekonomskih veza… Zapravo, ceo region je jednoglasno podržao rad DFC-a. Želimo da vidimo njihov angažman u što više projekata“, kaže Đurić.

Međunarodna razvojna finansijska korporacija je stvorena uz dvostranacku podršku i počela je da radi za vreme Donalda Trampa 2018.

Ima budžet od 60 milijardi dolara, a zadatak je da se privatnom sektoru obezbede sredstva i ljudi, u manje razvijenim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.